aurora 2012 frontПолярното сияние (Aurora Borealis) е оптичен феномен, наблюдаван в небето над полярните райони на Земята, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето. (снимките са направени от Thilo Bubek, 21 Януари 2012).

Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Полярните сияния възникват на височина 90-130 km над повърхността на Земята, но през 1959 г. в Северното полукълбо е засечено сияние на височина 160 km и ширина на фронта 4 800 km.

Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата активност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения й слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър (solar wind). Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години активността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Aurora Borealis – буквално преведено от латински означава “Зора на севера”. Така на научен език се наричат полярните сияния в северното полукълбо.

 Aurora 2012

Разказ на очевидец:

"Тук е Северът – студената посока на света, гдето дните и нощите са много по-продължителни от нашите, които се редуват в 24 часово денонощие. Там някъде в Ледовития океан е северната полярна окръжност. Сега съм в Исландия и не мога да повярвам на собствените си очи. Виждала съм красиви залези, в които исландското небе гори в пурпурночервени цветове, но такова необичайно сияние наистина никога през живота си не съм виждала. Ето го – то поразява въображението и човек е безсилен да го опише и обясни. Чувствам се безкрайно щастлива, че мога да го наблюдавам.

Високо в небето на Исландия се появява дъга, по-точно гигантска цветна арка, с единият си край сякаш опираща в океана, а с другия в планинските върхове на север, след това изпълва цялото небе. Бавно започва да се издига над хоризонта. Блесналите потоци на тази феерия са в слабо жълто-розово и зелено, подобно на “блуждаещите” огньове от химичните ми опити в училище.

Полярното шоу продължава с разкошни завеси и драперии, които някаква невидима ръка полюшва. Изневиделица пробягват водопади от “светкавици”, полудели “пламъчета” се гонят по небесния екран и сияят в розови, червени и виолетови отблясъци!" - Елена Йонкова за списание "Природа и Знание".

В момента Слънцето отново е в един от своите изключително активни периоди. Преди няколко дни то за пореден път изхвърли мощно в космоса поток от слънчев вятър. В чест на това природно великолепие, вижте видеото по-долу и си пожелайте следващия път да бъдете част от всичко това... защото, то може и да се сбъдне :)

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube