theres-no-tomorrow-front"Няма утре" е документален анимационен филм, обясняващ парадоксалното схващане за безграничен икономически растеж в един напълно граничен и измерим свят.

Изчерпването на природните ресурси, наред с икономическите и екологични проблеми и всичко по-важно свързано с околната и последвалата я социална среда са представени в рамките на 35 минути, които по един изключителен простичък и нагледен начин са представили суровата действителност, която ни очаква.

Производството на петрол, непрестанните научни действия за нови петролни находища, експоненциалния спад на енергийна ефективност, заключена в единица EROEI (Energy Return on Energy Invested), пика на въглищата и измамата за техния 200-годишен живот, природния газ и т.н. са темите на това поучително видео.

mountaintopremoval

т.нар. "Mountaintop Removal" - MTR е причина за много сериозно екологични катастрофи,

чрез безпощадното превръщане на планинските върхове и хълмове в мини. 

(Кликнете върху снимката за по-голям размер)

Факт е, че за последните има няма 40 години, същия този коефициент за енергийна ефективност EROEI от 100 е стигнал по-малко от 10. Или за намирането и извличането на 100 варела суров петрол, сега са ни нужни 10 варела висококачествено гориво, за разлика от преди, когато цифрата е била равна на 1.

А за финал: филмчето представя единствения логичен и възможен начин за справяне с проблема с изчерпването на енергийните природни запаси - по-ниска консумация на енергия, разбира се, и релокализация на икономики.

Ще успеем ли да спасим утрешния ден? Ще надскочим ли алчността и суетата си,  децата на нашето "всемогъщо" Его?

Любопитно

Венера е единствената планета в Слънчевата система, която се върти по часовниковата стрелка.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube