Joseph Kittinger 1Джоузеф Китингър (роден на 27.07.1928 г.) е полковник в оставка от Военновъздушните сили на САЩ. Преди повече от 50 години, на 16.08.1960 г. той прави скок от 31 333 м надморска височина, поставяйки едновременно 4 рекорда, които и до днес остава ненадминати:


1. Най-висока скорост при скок (988 км/ч)
2. Най-високо издигане на балон (31 333 м надморска височина)
3. Най-висока точка на скок с парашут (31 333 м надморска височина)
4. Най-дълго свободно падане (4 минути и 36 секунди)

 

Joseph Kittinger 2В базата на Военновъздушните сили на САЩ в Холман, Ню Мексико, Китингър от 1957 г. се занимава с височинни полети и скокове с парашут над тропопаузата. Тогава, в рамките на проекта Manhigh той се издига на 29 500 м надморска височина с хелиев балон – рекорд в историята на височинните полети. Успешният полет слага началото на теоретичните и техническите проучвания в областта на височинните скокове с парашут. Скокът в стратосферата поражда многобройни въпроси от физиологично и техническо естество, които очакват отговор.

Стратосферата е пояс от атмосферата на височина 10-50 км. За разлика от тропосферата, в стратосферата долните слоеве са по-студени, а горните са относително топли заради озоновия слой и интензивното ултравиолетово лъчение. От биологична гледна точка в средния слой на стратосферата (20-30 км) условията са космически. Въздухът тук е прекалено рядък и не е достатъчен за поддържането на жизнените функции.

Джоузеф Китингър започва да тренира за скок в стратосферата във военновъздушната база „Райт-Патерсън“ в Дейтън, Охайо. В рамките на проекта Excelsior той извършва три успешни височинни скока. Първият е на 16.11.1959 г., когато Китингър скача от гондолата на хелиев балон на височина 23 300 м. Този опит за малко не завършва фатално. Поради дефект в оборудването Джо попада в авторотация и се върти около собствената си ос със 120 оборота/мин. По време на главозамайващото падане тялото на парашутиста получава ускорение 22 g, което е 22 пъти по-високо от земното ускорение. Истинско чудо е, че Китингър преживява чудовищното натоварване. По време на падането той изгубва съзнание и само изправната автоматична система на парашута го спасява от смърт. Произшествието обаче не спира Китингър. Той анализира случилото се и си вади поуки. Така се стига до историческия скок.

На 16.08.1960 г. Китингър, облечен в специален скафандър, се издига с балон на 31 333 м надморска височина. От тази височина се вижда извивката на Земята, а небето е черно и осеяно със звезди дори и през деня...

Joseph Kittinger Front

Китингър отваря вратата на гондолата и скача буквално от прага на космоса. Падането трае 4,36 минути. Скоростта на падане достига 988 км/ч. С цел предотвратяване на опасната авторотация Китингър скача с гръб към земята и остава свит на кълбо до отварянето на парашута.

В наши дни австрийският парашутист Феликс Баумгартнер се готви да подобри петдесетгодишния рекорд, като скочи от 36 600 м. Проектът Red Bull Stratos обаче за момента е замразен.

Полковникът в оставка от Военновъздушните сили Джоузеф Китингър се радва на старините си и е в добро здраве.

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube