More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

boosting brainДали нивото на интелигентност не е нараснало вследствие от зачестилата употреба на ободряващи наркотици и халюциногени? Доста интересна хипотеза, която междувпрочем добива все по-голяма популярност през последните няколко години.

Ако съществува някаква пряка връзка между нарастването на интелектуалния капацитет и употребата на наркотици, то едва ли някой би го отдал само на това. Със сигурност обаче, историята може да разкаже много подобни случаи.

Ето някои от тях:

1. Зигмунт Фройд - Кокаин

Sigmund FreudЗа Фройд, кокаинът е бил много повече от удоволствие. Той смятал, че наркотикът е същинско чудо и поради тази причина, в продължение на много години, върло е защитавал ползите от употребата му в редица случаи. В писмо до неговата годеница Марта, той пише: "Ако всичко върви така добре, някой ден ще напиша есе за него (кокаина) и очаквам той да спечели своето място сред терапевтичното лечение, наред с морфина, но далеч по-добър от него. Всеки ден вземам малки дози от него против депресия и за подобряване на храносмилането и смело мога да заявя, че има фантастичен успех."

По-късно през 1884, Фройд наистина публикува подобнa рецензия озаглавена "За коката" ("Uber Coca"). Интересното тук, е че той е първият, който наистина предлага кокаинът като средство при терапевтичните лечения. Днес знаем, че заменяйки морфин с кокаин има точно обратен ефект за възстановяването, но концепцията за заменяемостта на двете средства съществува благодарение на него.

2. Франсис Крик - LSD

francis crickФрансис Крик е британски физик и биохимик, откривател на двойноверижния спирален модел на структурата на ДНК, заедно с Джеймс Уотсън и Розалинд Франклин. По време на многочасовата си уморителна работа по изучаването на молекулата на ДНК, той споделил с една дузина свои приятели за ефектите на LSD.

През 2004 г. в интервю с Дик Кемп за Daily Mail (близък приятел на Крик)  относно употребата сред възпитаниците в Cambridge на LSD в малки количества, като средство за подобряване на паметта и мисленето, той потвърждава слуховете.

3. Томас Едисън - Кокаинов еликсир

Thomas EdisonjpegПрез 1863 г. френския химик Анджело Мариани създал Vin Mariani, френско вино, което било обработвано с кокаинови листа. Тяхната активна съставка не е нищо друго освен кокаин. Етаноловата основа в бордото имала способността да извлича кокаина от листата в концентрации над 7 мг на 30 мл вино.

Изобилстващият от открития Томас Едисън и известен със своето безсъние учен бил един от многото, които по това време са употребявали редовно подобни кокаинови еликсири.

4. Пол Ердос - Амфетамини

Paul-EdrosПол Ердос бил добре известен със своята хиперактивност, способността си да работи по 19 часа на ден и навика си да се появява изневиделица на прага на домовете на своите колеги, само за да им каже да си отворят повече умовете за нови математически решения, е един от най-значимите математици, които историята познава. Той е публикувал повече научни трудове по математика, от който и да е друг в тази област.

Каква е била тайната му? Според самия него, това са амфетите. Ето какво пише Пол Хофман в биографията, писана за Ердос:

"Като всички други приближени на математика, неговия много близък приятел и колега, Роналд Грахам, бил загрижен за слабостта на Ердос към наркотиците. През 1979 година, Грахам се обзаложил с Ердос на $500, че той не може да откаже амфетамините за месец. Ердос приел предизвикателството и без всякаква подготовка станал пълен въздържател за 30 дни. След като Грахам изплатил баса си и записал 500те долара като фирмен разход, Ердос му казал:

"Показа ми, че не съм наркоман. Но не съм свършил никаква работа за това време. Ставах сутрин и просто зяпах белия лист. Никакви идеи не ми идваха в главата, сякаш бях обикновен човек. Ти върна математиката един месец назад."

Скоро той отново започнал да взема хапчетата и математиката отново поела своя курс на развитие.

5. Стив Джобс - LSD

steve-youngLSD е бил голяма работа за основателя на Apple. Колко голяма ли? Самият той казва, че едно от най-важните неща, които е направил в живота си, е било да опита LSD през 60те. Освен това, той бил на мнение, че част от причината хората около него и с тези, които работил да не могат да възприемат неговия начин на мислене е заради това, че не са вземали халюциногени. Това мнение също се потвърждава и в една от последните биографични книги, писани за него. Там се цитира как самия Джобс споменал, че оскъдното въображение у Бил Гейтс идва от липсата му на опит с халюциногените.

"Бил просто няма въображение" - казва той. "Никога не е създавал нещо, и ме кара да мисля, че той се чувства много по-добре с филантропията, отколкото с технологията. Той просто безсрамно е впрягал нечии други човешки идеи."

"Той щеше да бъде много по-широкоскроен човек, ако беше опитал поне веднъж LSD като млад или се беше усамотил някъде на спокойствие за известно време."

6. Бил Гейтс - LSD

BillGatesКоето пък от своя страна е доста забавно, защото Бил Гейтс наистина е взимал LSD. В интервю за Playboy през 1994 година, той казва:

"Playboy:  Взимал ли си някога LSD?
Gates: Моята буйна младост свърши доста отдавна.
Playboy: Какво означава това?
Gates: Това означава, че съм правил разни неща преди да навърша 25, които впоследствие съм оставил.
Playboy: Знаем една LSD история за теб, където си седял втренчен в ръба на масата и си си мислел, че той ще те цапардоса по окото?
Gates: (усмихва се)
Playboy: Това е признак на съгласие...
Gates: Това беше на другата крайност. Младият ум може да се справи с разни глуповати постъпки, които за човек на моята възраст вече смятам, че не е редно. С напредване на възрастта човек не бива да замерва тялото си с какъв ли не товар, като недостиг на сън и пр. И въпреки това, не съм пропускал нито един ден работа."

7. Джон Лили - LSD, Кетамини

JohnLillyДжон Лили, американският лекар, психоаналитик и писател е пионер в изследването на съзнанието. През 1954 година, той създава така наречения Самадхи танк (Samadhi Tank, Isolation Tank). Това е тъмна, звукоизолирана кабина, в която се поставя много солена, топла вода, в която човек може да лежи часове намирайки се в сензорна изолация. Това изобретение е използвано от него, негови колеги, а по-късно се разпространява по цял свят, като средство за отмора, медитация и алтернативна медицина.

Джон Лили е първият, който е намерил точките на болката и удоволствието в мозъка. И първият, който е започнал комуникацията си с делфини и китове.

Много източници сочат, че всички тези негови открития се припокриват с честата му употреба на LSD и други халюциногени.

  8. Ричард Файнман - LSD, Марихуана, кетамини

Richard Feynman2Файнман винаги е бил много внимателен по отношение на употребата на наркотици, главно от страх да не навредят сериозно на ума му. Така той сам се отказал от алкохола, когато забелязал дори най-слаби признаци на пристрастяване. В "Сигурно се шегувате, г-н Файнман!", той пише "Толкова много се забавлявам докато размишлявам, че не бих искал да унищожа тази невероятна машина, която прави живота толкова красив. Поради същата причина, преди време, се отказах да си правя каквито и да е експерименти с LSD, въпреки голямото си любопитство към халюциногените."

Въпреки това, близостта му с Джон Лили и неговите сензорни камери го е накарала да поопознае, макар и бегло, ефектите на LSD, марихуана и кетамини.

9. Кари Мулис - LSD

kary-mullisЩе попитате кой е Кари Мулис? Ако сте работили в биомедицинска лаборотария през 80те, то вероятността да сте извършвали полимеразна верижна реакция (експериментален метод от молекулярната биология, при която един единствен сегмент ДНК може да се превърне в милиони идентични копия) е почти сигурна. За това трябва да благодарим на Мулис. Дори и ПВР да не е измислена от него, то той има ненадминати заслуги за развитието на този научен метод, за който дори печели Нобелова награда.

Каква е тайната за неговите забележителни успехи? През Септември 1994 година в сп. California Monthly, Мулис споделя че е взимал немалки дози LSD". През 60-те и 70-те самия той обяснява, как един от най-важните експериментални курсове, които е взимал е именно приема на LSD. Няколко години по-късно BBC публикува документален филм за халюциногените (виж. Psychedelic Science BBC), където в състояние на пълно съзерцание, Мулис казва "Ами ако не бях взимал никога LSD, дали някога щях да измисля ПВР?" На което си отговаря сам: "Не знам. Съмнявам се. Съвсем сериозно, съмнявам се."

10. Карл Сейгън - Марихуана

Carl-SaganНенадминатият астрофизик и космолог Карл Сейгън не само е пушил марихуана редовно, но и я защитавал доста силно, макар и не толкова публично колкото други лица в този списък, потвърждавайки нейните положителни интелектуални свойства. През 1971 година, той помогнал за издаването на книгата "Преосмисляне на Марихуаната", която разглежда ползите от употребата й. Откъсът, който може да прочетете тук (на английски) бил записан под името Mr.X, а чак след смъртта на Сейгън неговата самоличност като автор на този откъс е била разкрита.

Източник: io9

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube