More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

liquid.water.in.mars.2xНе за първи път на планетата се открива вода, но според учените, сега вероятноста за течаща вода на повърхността е много голяма.

Учените са убедени, че наблюдаваните по повърхността тъмни ивици са периодично появяващи се потоци от вода в течно състояние.

Това, по думите им, би имало много сериозни последици в процесите на търсене на следи от живот на Марс - в миналото или дори сега.

Водата е солена, като наличието на сол е важно, тъй като без нея водата ще замръзне.

От голямо значение е, че такива соли биха могли да променят точките на замразяване и изпаряване на водата и да я запазват в течно състояние достатъчно дълго, за да се движи.

Тъмните черти, които могат да достигнат широчина от 5 метра и повече от 100 метра дължина, са били забелязани за първи път през 2010 г.

Чрез анализ екип от осем учени е заключил, че ивиците се състоят от минерални соли, които лесно абсорбират влагата, а течащата вода е най-вероятното обяснение за тяхната поява.

От години се знае, че на Марс има лед, а повърхността носи топографски белези на много стар воден поток. Последното проучване обаче е първото, което предоставя убедителни доказателства за продължаващото съществуване на течаща вода на Червената планета.

В официалното съобщение на Американската космическа агенция НАСА се посочва, че нови находки от кораба Mars Reconnaissance Orbiter предоставят най-убедителното доказателство досега, че течна вода тече с прекъсвания на днешен Марс.

liquid.water.in.mars.1x

Предполага се, че тъмните тесни ивици, до стената на Гарни кратера на Марс, са от течаща вода.
Снимка: Nasa/AFP/Getty Images

Използвайки спектрометър, изследователите са установили следи от хидратирани минерали върху склонове, където се виждат мистериозни ивици. Тези тъмни черти изглежда се отдръпват и вливат с течение на времето. Те потъмняват и се стичат по стръмни склонове през топлите сезони, а избледняват през по-студените сезони.

Ивиците се появяват на няколко места на Червената планета, когато температурите са над минус 23 градуса по Целзий и изчезват при по-студени температури.

„Нашата мисия на Марс е да следваме водата в търсене на живот във Вселената. Сега имаме убедителна наука, която потвърждава това, което отдавана подозирахме", заяви Джон Грунсфелд, астронавт от НАСА. „Това е значително развитие, което потвърждава, че вода, макар и солена, днес тече на повърхността на Марс".

Тези спускащи се потоци често са описвани като вероятно свързани с течната вода. Новите открития на хидратирани соли по склоновете сочат към това каква може да е връзката им с тъмните черти. Хидратираните соли биха намалили точката на замръзване на течен разтвор на натриев хлорид, точно както солта по пътищата на Земята прави така, че ледът и снегът да се топят по-бързо.

Учените обясняват, че вероятно става дума за плитък поток под повърхността, с достатъчно вода, дренираща към повърхността.

„Откривахме хидратирани соли само когато сезонните черти бяха най-широки, което предполага, че или самите тъмни ивици, или процес, който ги образува, е източникът на хидратацията. И в двата случая откриването на хидратирани соли на тези склонове означава, че водата играе жизненоважна роля в образуването на тези ивици", каза Лухендра Оха от Технологичния институт в Джорджия и водещ автор на доклад относно откритията, публикуван днес от Nature Geoscience.

Хидратираните соли вероятно са смес от магнезиев перхлорат, магнезиев хлорат и натриев перхлорат. Някои перхлорати могат да предпазят течностите от замръзване, дори когато са налични температури от минус 70 градуса по Целзий.

liquid.water.in.mars.2x

Каналите, между 1 и 10 метра широки, по склона на Hellas.
Photograph: Nasa/Reuters

И друг път са откривани перхлорати на Марс. Сега обаче проучването е установило перхлорати, които са в хидратирана форма и се намират в различни области от тези, които са били проучени от спускаемите апарати. Това е и първият път, в който перхлоратите са били идентифицирани от орбита.

За Лухендра Оха новите открития са доказателство, че мистериозните линии, които е видял по затъмнените слонове на Марс преди пет години, всъщност са вода в днешно време.

„Когато повечето хора говорят за вода на Марс, обикновено имат предвид древна или замръзнала вода. Сега знаем, че има нещо повече", каза той. Според него това е първото спектрално откритие, което недвусмислено подкрепя хипотезата за образуването на повтарящите се линии по наклоните от вода в течно състояние.

„Колкото повече изучаваме Марс, толкова повече научаваме къде има ресурси за поддържане на живота в бъдеще и как може да стане това", заяви Майкъл Мейер, водещ учен в Програмата на НАСА за проучване на Марс.

Източник: http://www.theguardian.com

 

Любопитно

Вярва се, че астероидите и кометите са много стари останки, образувани с формирането на Слънчевата система (преди около 4 милиарда години!).

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube