10 от най-странните неща във вселената.

Очаквайте отделна статия с подробни обяснения за всеки един от обектите:) preview
1. Мини черни дупки

9.strange_spc_blackhole_02

Ако теориите за 11-мерното пространство са вярни, то в най-новите ускорители на частици може да бъдат изкуствено създавани черни дупки с размерите на атомно ядро, което би преобърнало представите ни за Вселената.

2. Антиматерия

8.matter_antimatter

Всяка частица има свой огледален образ — античастица. При контакт те се унищожават в експлозия, която се счита за най-ефективия източник на енергия в природата и някой ден анихилацията може да реши енергийните проблеми на човечеството.

 

3. Тъмна материя

1.strange_spc_dark_matter_02

Милиардите звезди в небето може да ни се струват страшно много, но те съставляват едва 5% от масата на Вселената. Какво представляват останалите 95%?

4. Екзопланети

2.Gliese

Знаем, че те съществуват — екзотични светове, обикалящи около далечни звезди в необятната Вселена — но търсенето продължава, защото ако има живот извън нашата синя планета, то той ще е на една от тях.

5. Гравитационни вълни

3.Picture3

Предизвиквани от много масивни двойни системи, те са коренно различни от познатите ни вълни, защото се разпространяват със скоростта на светлината чрез самата тъкан на пространството и нищо не може да ги спре.

6. Галактически канибализъм

4.large_web2

През милиардите години от своя живот галактиките се движат, сбъскват, променят... Малки галактики, доближили се прекалено много до големи такива, биват разкъсвани от мощната гравитация и поглъщани завинаги.

7. Неутрино

5.neutrino_event

Тайнствени частици, продукт на термоядрените процеси в недрата на звездите и способни да преминат през километри олово, които и до ден днешен остават неуловими. Надеждите ни са в нови огромни детектори под земя, вода и лед.

8. Квазари

6.Gb1508_xray_illustration

Едни от най-интересните космически обекти се намират на границата на видимата Вселена — квазарите. Считани за свръхмасивни черни дупки в ядрата на далечни активни галактики, тези ч'удовища светят с мощта на стотици галактики.

9. Енергия на вакуума

7.Kravtsov_m1_0.775

Дори в празното пространство на вакуума постоянно се появяват и изчезват виртуални частици. Странностите на квантовия свят се допълват и от мистериозна антигравитационна сила, която действа на миниатюрни разстояния.

10. Микровълново фоново лъчение

10.mr_605_1

Един от основните стълбове на съвремената космология. Tо е ехото от Големия взрив, на което се крепят познанията ни за ранната Вселена и на което се дължат може би най-вълнуващите открития за Космоса.

Източник: space.com

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube