nobel.prize.in.chemistry.2013Нобеловата награда за химия за 2013 година е присъдена на Мартин Карплюс, Майкъл Левит и Ари Уоршъл, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те получават съвместно престижната награда „за развитието на многолинейни модели на комплексни химически системи", отбелязват от комитета.

Специалистите са развили компютърни модели на сложни химически системи. Компютърните модели поставят основата за мощни програми, които се използват, за да се разберат и предвидят химически процеси. Компютърните модели, които са огледало на реалния живот, стават решаващ фактор за напредъка днес в химията. Химическите реакции се случват със скоростта на светлината и такива модели позволяват да се улавят малки стъпки от химическия процес.

Професор Мартин Карплюс от Университети в Страсбург и Кеймбридж (САЩ) е роден през 1930 година във Виена. Той е с американскo и австрийско гражданство.

Майкъл Левит от университета в Станфорд, САЩ, е роден в Южна Африка през 1947 година. Той е с американско и британско гражданство.

Ари Уоршъл от Южна Калифорния е роден през 1940 година в Израел. Той е с американско и израелско гражданство.

До следващия понеделник ще продължи Нобеловата седмица. Утре ще бъде обявена за литература, петък за мир и в понеделник за икономически науки.

Вчера беше присъдена наградата за физика на Франсоа Енглерт и Питър Хигс, а в понеделник Джеймс Ротман, Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф спечелиха Нобеловата награда за медицина за 2013.

nobel.prize.in.chemistry.2013

Любопитно

Кометите са изградени от лед, скали и органичен материал, които могат да имат големина от няколко мили в диаметър.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube