nuclear.fusionУчените от американската Национална лаборатория в Ливърмор направиха пробив в опитите да бъде постигнат ефикасен ядрен синтез.

Овладяването на ядрения синтез - процесът, който "захранва" Слънцето, може да осигури неограничен и евтин източник на енергия.

За да бъдат рентабилни, централите използващи ядрен синтез, трябва да произвеждат повече енергия, отколкото консумират. Това досега не беше постигано.

Лабораторията в Ливърмор разполага с най-мощния лазер. С неговите 192 лъча се загрява и компресира малко водородно гориво до степен, при която започва ядрен синтез.

По време на експеримент в края на септември, количеството освободена с ядрен синтез енергия е превишила количеството енергия, поета от горивото.

Това се постига за пръв път в света и приближава следващия етап - възпламеняване, при който от ядрения синтез ще се получава толкова енергия, колкото осигуряват лазерите. Специалистите описват постижението като най-значимото за ядрения синтез от няколко години.

Учените се опитват да постигнат контролиран ядрен синтез от половин век.

Лабораторията в Ливърмор е създадена именно с тази цел. В света има и други подобни проекти - например центърът ITER, който се строи в Кадараш, Франция. В него обаче вместо лазер ще се използват магнитни полета.

Източник: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24429621

Любопитно

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор." Тери Пратчет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube