Новини

nai-niska-tempНай-ниската температура на повърхността на Земята - минус 91 градуса по Целзий, е била регистрирана от учени в Антарктида, в района на японската станция "Купол Фуджи".

Измерването е било направено със спътник от специалисти на Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) на САЩ.

Прочети още...

island.pakistan.1Представител на пакситанските власти съобщи, че островът е висок около 10-20 метра и е широк около 30 метра. Той се намира на 700-800 метра от брега на град Гвадар в Арабско море.

Според сеизмолозите обаче островът е временно явление. Най-вероятно той представлява „кален вулкан" - струя от тиня, пясък и морска вода, която е избила на повърхността заради земетресението.

Прочети още...

mars-1.colonyВече над сто хиляди души са подали заявки за участие в проекта „Марс 1”.
Отборът на участниците бе открит през април тази година. Проектът предполага изпращането на експедиция за колонизиране на Марс, която няма да се завръща на Земята. Според плановете на организаторите първите хора трябва да се окажат на Червената планета след десет години. До юли 2015 г. ще бъдат избрани 24 кандидати и през следващите седем години те ще се подготвят за полета в екипи по четирима души.

Милиардерът Елън Мъск, съосновател на компанията SpaceX, вижда на Марс колония, в която ще живеят около 80 000 души. Мъск е пресметнал, че пътуването на всеки колонизатор към Червената планета ще може да се осъществи за половин милион долара, които ща са за сметка на пътешественика.

Прочети още...

human.brain.supercomputerЧовешкият мозък е твърде сложен за имитиране от съвременните суперкомпютри.

Международен екип от учени извърши най-задълбоченото досега моделиране на невронната активност на главния мозък на човека.

Изследователи от Германия и Япония са симулирали мозъчния процес в продължение на една секунда, като за прочитане на информацията са използвали един от най-мощните суперкомпютри в света - K-computer и отворен софтуер NEST.

Задачата на учените е била да имитират активността на 1,73 милиарда нервни клетки, съединени с 10,4 трилиона синапса. Ако ви се струва много, имайте предвид, че това е само 1% от общата мрежа нервни клетки в главния мозък.

Прочети още...

Vanesa.TansioЛекари върнаха към живота австралийка на 41 години след 42 минути клинична смърт, през които са й правили сърдечен масаж.

Ванеса Танасио била докарана по спешност в болница в Мелбърн миналата седмица след спиране на сърдечната дейност заради запушена артерия.

Малко след приемането й тя е обявена за мъртва.

Лекарите използвали външния сърдечен компресор "Лукас 2", за да може да се оросява мозъкът, докато кардиологът Уоли Ахмар отворил артерията, за да я отпуши.

Прочети още...

liftport-space-elevatorАсансьор в космоса, който може да превозва не само роботи, а и хора от Земята до извън орбиталното пространство е замислен от десетилетия насам. Но днес съществува компания, ръководена от бивш изследовател в НАСА, която твърди че притежава необходимите технологии и знания, и може да изгради космически асансьор на Луната.

Прочети още...

dnaИзследователи от Харвард са успели да съхранят 300 - странична книга, заедно с изображенията в ДНК. Произведението се нарича "Регенезис: Как синтетичната биология ще преоткрие природата и нас".

Цялата книга включва 53 426 думи, 11 изображения, а освен това към информацията е добавено и едно Javascript приложение. Целият пакет е с обем около 600 kb.

Прочети още...

ColliderНай-големият в света колайдер - ускорител на заредени елементарни частици, ще бъде построен в Япония, БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС. Стойността на проекта се оценява на 10 млрд. долара. Очаква се строителството да бъде завършено в средата на 2020 година.

 

Прочети още...

Kepler22b-PlanetНАСА потвърди, че космическата мисия „Кеплер" е открила първата планета, подобна на Земята, която се намира в обитаема зона.

На повърхността на планета „Кеплер-22b" може да съществува вода в течно състояние, съобщава Риа Новости.

„Кеплер-22b" се намира на 600 светлинни години от Земята и е най-малката открита планета в орбита в обитаема зона.

Прочети още...

m83-pinwheel-galaxyNASA наскоро пусна снимка от Spitzer Space Telescope, който показва спираловидната галактика М83, известна също като Южното колело. Астрономите смятат, тази галактика е по-малката версия на нашия Млечен път, ако имахме възможност да го погледнем отвън.

Напомняйки на коледен венец, инфрачервената снимка показва в зелено спиралните ръкави на галактиката, съставени от прах, а червено-белите участъци представляват звездни струпвания.

 

Прочети още...

Любопитно

Малцина знаят, че медузите - това са изгубените контактни лещи на кашалотите!:-)

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube