teslapic00Сръбският изобретател с американско гражданство Никола Тесла е един от най-ярките и ексцентрични умове, родени на нашата планета. Учените са категорични за него в оценките си, че е допринесъл безкрайно много за развитието на технологиите и на човечеството като цяло. Обвиняван понякога за луд, неговите странни изобретения и идеи били като магнит за учените отводещи университети в цели 13 страни. Никола Тесла днес е синоним на технологията на безпроводното предаване на електроенергията и спомен за опита за управление на времето с двата уникални проекта “Дъга” и “Филаделфийския експеримент”. Някои от опитите на Тесла като този с електромобила и мълниите и до ден днешен продължават да поразяват въображението на хората.

Безжичната мрежа на Wardenclyffe

TeslaWirelessPower1891 adjusted

През 1900 г. живеещият в САЩ Тесла се заел със строителството на Световната станция за безжично предаване на енергия в Ню Йорк. Предвиждало се в проекта, който бил наречен Wardenclyffe, да участват около 2000 души. За неговите цели било построено научно градче на остров Лонг Айлънд. Издигната била грандиозна кула с височина 57 метра със стоманена шахта, поставена на 36 метра в земята. На върха на кулата бил монтиран 55-тонен металически купол с диаметър 20 метра. Пробният пуск на съоражението се състоял през 1905 г. Ефектът от него бил наистина потресаващ и събитието останало в историята както със своята грандиозност, така и с риска, които носело. Височината на кулата с която десетки метра надвишавала монтираната там голяма медна полусфера, която изобретателят наричал “гигантски усилващ предавател”. При включването на устройството започнали да бушуват мълнии с дължина до 40 метра, като гръмотевиците се чували от разстояние от 15 мили.

Междувременно около кулата горяло огромно светлинно кълбо. Идващите по улицата хора се отдръпвали, наблюдавайки с ужас как между техните нозе и земята преминават искри. В резултат на създаденото поле пък конете получили електрошокови удари заради железните си подкови. Въпреки потресаващият за околните ефект в крайна сметка главната цел на опита била достигната. Доказано било, че на разстояние 25 мили от кулата едновременно светнали 200 електрически лампи. Уникално е, че електрическият заряд бил предаден не с проводници, а чрез йоносферата и земята.

Загубеният завинаги вечен двигател

tesla electro motor

Уникалните открития и изобретения на Тесла биха могли да предизвикат истинска революция, ако на учения не му бяха попречили човешкият скептицизъм и черногледство. Поне така твърдят изследователите на Тесла, които смятат, че той е бил на път да изобрети прословутия вечен двигател. Това се случило през 1931 г. , когато Никола Тесла направил демонстрация пред публика на загадъчен автомобил. За експеримента стандартният двигател с вътрешно горене на един автомобил бил отстранен и вместо него бил поставен електродвигател с мощност 80 конски сили и 1800 оборота в минута. И до ден-днешен обаче не е ясно откъде идвалата енергията, която осигурявала на двигателя променлив ток. Известно е, че преди определения за експеримента момент Тесла купил от местен магазин 12 електронни лампи, малко проводници, шепа различни по цвят резистори и събрал всичко това в кутийка с дължина 60 ст., широчина 30 см и височина 15 см. От нея стърчал и някакъв странен лост с дължина 7.5 см. След това Тесла поставил кутийката отзад на седалката на водача, след което хванал лоста и обявил на изненаданата публика : “Сега вече имаме енергия”. Резултатът бил потресаващ: ученият карал машината цяла седмица без друг двигател или източник на захранване, при това развивайки скорост до 150 км/час. Освен това транспортното средство притежавало по- добри характеристики от останалите автомобили с мотори с вътрешно горене. Ако този експеримент беше приет радушно, навярно днес щяхме да се возим в автомобили с вечни двигатели. За съжаление нямаме този късмет. Смаяни от това, което видели при опита на Тесла, хората започнали да говорят за “нечиста сила” и магия, което много обидило изобретателя. Сърдит от реакцията на народа, той извадил тайнствената кутийка от автомобила и се върнал обратно в своята лаборатория в Ню Йорк. Огромна загуба е, че тайната на тази кутийка не е разгадана и досега.

Телепортираният кораб

Philadelfia experiment

Във времето от 1936 до 1942 г., непосредствено след Първата световна война, Тесла станал директор на проекта “Дъга”, в рамките на който се състоял печално известният “Филаделфийски експеримент”. Още тогава работейки по този проект, Тесла предвидил възможността за човешки жертви в него и забавил осъществяването му. Основно настоявал за преработване на оборудването, което обаче в условията на войната не можело да се реализира- нямало нито време, нито средства за това. Докато течал “Дъга”, Тесла починал. Само 10 месеца след смъртта му американският военен флот провел експеримент относно невидимостта на корабите за радарите, базиран на работата на изобретателя. Използван бил и специален генератор, създаден от Тесла. В хода на експеримента се явил съвършено непредвиден странен ефект, който бил наистина поразителен. Експерименталният кораб станал невидим не само за радара, но и за човешките очи! Но това далеч не било всичко. Свидетели от онова време уверяват, че неочаквано видели кораба в Норфок, който е отдалечен на стотици мили от Филаделфия. За пътуващите на плавателното средство извършената телепортация се превърнала в катастрофа и драма. Докато траел опитът и съответно вероятното преместване на кораба от Филаделфия в Норфолк и обратно, членовете на екипажа напълно загубили ориентация за времето и пространството. При появата си в базата много от тях не били способни дори да се движат и търсели опора в стените, като същевременно били обхванати от пълен ужас. По- късно всички от екипажа били освободени от работа с мотив, че са психически неустойчиви. С това приключил и самият проект “Дъга”, като всички резултати от проведените експерименти по него били засекретени и човечеството и до днес не знае какво точно се е случило тогава на кораба.

 

Повече за телепортирания кораб, експеримента Филаделфия, вижте тук:

http://mystics.eu/мистика-тайни-загадки/56-eksperimentat-filadelfia-teleportirane-na-korab.html

Любопитно

Малцина знаят, че медузите - това са изгубените контактни лещи на кашалотите!:-)

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube