Интересни факти

great-pyramids-secret-chamberАвтономен робот предаде първите снимки от вътрешността на малка камера в Голямата пирамида в Гиза, която никой не е виждал от 4500 години.

Голямата пирамида е единствената останала от древните седем чудеса на света. Тя има три камери - една голяма в основата и две горни, наречени стаята на кралицата и на краля. От северната и южната стена на стаята на кралицата тръгват два тесни тунела с размери 20 х 20 см. Те са затворени с каменни врати и никой не знае за какво са били предназначени. Според една от теориите са водели до тайна камера.

Прочети още...

brian.speedИзчислителната мощност на човешкия мозък може лесно да се увеличи с 689%, като се пробият много малки дупчици в мозъка и се пропуснат през тях капиляри. Това ще намали температурата на "биопроцесора" с 1,7 градуса по Целзий в резултат на топлообмена между кръвоносните съдове и въздуха наоколо, твърдят британски учен.

Човешкият мозък се състои от 200 милиарда неврона, съединени едни с други с още по-голям брой окончания.

Прочети още...

tamu-masif-3dУчени откриха на дъното на Тихия океан вулкан, по-голям от всички познати земни вулкани, съобщиха информационните агенции.

Става дума за огромния масив Таму, с площ от 310 хиляди квадратни километра.

Той превъзхожда по размери хавайския  вулкан Мауна Лоа, който засега се смяташе за най-големия на Земята. Съпоставим е с най-големия в Слънчевата система - угасналия вулкан Олимп на Марс.

Прочети още...

ciklite-na-saniaСънят ни се движи на цикли, като първо се придвижва от будността в дълбока фаза, възстановяващ сън, след това се връща обратно към будността, отново слиза надолу и т.н. Спящите обикновено се движат между 4 и 6 такива цикъла през нощта, като всеки от тях продължава между 70 и 110 мин. Всеки цикъл на съня базисно се разделя на 2 основни фази - REM (Rapid Eye Movement) и не REM-сън. По-нататък не-REM сънната фаза се разделя на 4 нива, които преминават през будност (или REM) през дълбок сън и обратно. По време на най-дълбоките фази на не-REM съня с мозъчните вълни, които идват бавно и редовно, кръвното налягане, температурата и мускулния тонус се понижават. REM съня, от друга страна, се характеризира с повишаване на сърдечния и респираторния ритъм, бързи и нередовни движения на очите, повишаване на кръвното налягане, както и парализа на мускулите от брадичката надолу.

Прочети още...

podrejdane.kubcheto.na.rubikФеноменална памет в подреждането кубчето на Рубик със завързани очи ,жури и публика шокирани в Украйна търси талант!

 

Прочети още...

imagesПоследната вечеря на Иисус Христос била с Пилат Понтийски, римския управник, наредил разпятието му, твърди в нова книга холандски професор.

Авторът на творбата "Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ" Рулоф ван дер Брук от университета в Утрехт разчел старинни коптски текстове отпреди 1200 години, открити близо до египетската столица Кайро. Те давали съвсем нова трактовка за последните дни от живота на Спасителя.

Прочети още...

dont.panicДнес гугъл почита може би един от любимците на цели поколения, а със сигурност и почти всички който четат този сайт. Затова нямам как да не му отдаден заслуженото и ние. За отговора на Вселената, живота и всичко останало и суперкомпютъра Дълбока мисъл (Земята), който след няколко милиона години на неутолими изчисления накрая просто избълва 42 - Въпросът на Вечният Отговор. Нещо което ме накара за замълча за известно време в неразбиране дали това е просто тъпо или нещо гениално докосването до което те кара да излезеш от стереотипите ти на обикновения живот. Разбира се вече сте се сетили, че говорим за незабравимия Дъглас Адамс и неговия шедьовър, Пътеводител на галактическия стопаджия.

Прочети още...

scientific-discoveries frontЕпохални открития - едни от най-големите за века и десетилетието, белязаха 2012 г.

Безспорно тази година ще остане в историята като една от най-благоприятните за световната наука, най-значимо като че ли остава новата субатомна частица - Хигс Бозон, наблюдавана в ЦЕРН преди няколко месеца.

Прочети още...

machines.riot.1Холивуд изобилства с филми, според които технологиите, които разработваме днес, един ден ще се обърнат срещу нас. Може би най-популярният от тях е "Терминатор". В него програмата с изкуствен интелект SkyNet, която контролира военната мощ на САЩ, се "самоосъзнава", приема човечеството като заплаха за съществуването си и решава да го изтреби. Така започва война между хората и машините, която дори Арнолд Шварценегер не успява да предотврати. При това на два пъти.

Прочети още...

wikileeks-stockholm"National Geographic" дава 10 идеи къде ще е най-безопасно да прекараме последните дни на света, който познаваме. А това може да се случи съвсем скоро...

 

Прочети още...

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube