sunsetmarsМарсоходът Opportunity посрещна 5000 залеза, което е рекорд. НАСА отбелязва, че първоначалният план е мисията на Opportunity да продължи само 90 дни.

Системите на Opportunity обаче се оказват доста по-издръжливи. Те работят вече повече от 5000 марсиански дни. Един марсиански ден продължава с 40 минути повече спрямо денонощие на Земята.

Opportunity стъпи на Марс на 25-ти януари 2004 г. За това време Opportunity е научил доста за Червената планета. Освен това показва завидна издръжливост и през марсианската зима, когато има период от няколко месеца на слаба слънчева светлина и следователно малко енергия за марсохода, който се захранва от соларни панели.

За тези 5000 дни Opportunity е пропътувал 45 км. от мястото си на кацане. Той е изпратил около 225 000 снимки от Марс, които се качват своевременно и в интернет за свободен достъп.

Освен снимки, марсоходът праща до Земята и голям обем важна информация. Той откри доказателства за наличие на индикации, че на Марс е имало е имало течаща вода на повърхността и най-вероятно има залежи и в почвата. Opportunity е изследвал и няколко кратера, които му помагат да изучи историята на планетата. Мисията на Opportunity ще продължи докато той не се повреди.

Любопитно

Юпитер е 1000 пъти по-голям от Земята.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube