progress-m-27mЗагубен е контролът над космическия кораб "Прогрес", който започна да пада към Земята.

Операторите са загубили контрол над космическия кораб, който пада към Земята, заяви за АФП отговорно лице от руския космически комплекс.

Източникът, пожелал анонимност, добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

ТАСС пък информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието (ЦУП) след пауза ще извършат днес още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб "Прогрес М-27М", който според тях продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

"Специалистите на ЦУП остават на местата си и ще направят всичко според възможностите си. Най-малко още три сеанса трябва да има", е казал за руската агенция източник от ракетно-космическия отрасъл.

international.space.station

Прогрес М-27М трябваше да достави гориво, храна и други доставки за Международната космическа станция

Според него, ако с космическия кораб "Прогрес" не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май.

"На сегашната си орбита космическият кораб може да се намира до 3-4 май, но не повече. След това той ще навлезе в атмосферата", е казал източникът.

Малко по-късно ТАСС съобщи, че контролируемото сваляне на "Прогрес" от орбита е невъзможно.

"Специалистите признаха, че ситуацията с "Прогрес" е безпереспективна. Контролируемото сваляне на космическия кораб от орбита няма да се получи", е казал източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия.

На "Прогрес" са били подавани команди, но от тях не е имало полза.

"Прогрес М-27М" беше изстрелян от Байконур във вторник, на 28 април. След отделянето на товарния космически кораб от ракетата носител "Союз-2.1а" са започнали да постъпват съобщения, че не са се отворили антени на системата "Курс". След това е било установено, че той се намира на непланирана орбита и се върти неконтролируемо. Опитите за връзка досега не са били успешни.

astronaut.on.board.iss

Астронавт от борда на Межународната космическа станция заяви, че Прогрес ще изгори при навлизането в земната атмосфера.

Сътрудници на обединения център за космически операции на авиобазата на САЩ Ванденберг в Калифорния са открили 44 отломки с неизвестен произход на орбита в района на космическия кораб "Прогрес М-27М", съобщи днес командващият центъра генерал-лейтенант Джей Реймънд, цитиран от ТАСС.

По думите му засега американските специалисти не са успели да установят произхода на отломките.

Специалисти разглеждат като вероятна причина за извънредната ситуация с космическия кораб "Прогрес М-27М" разхермитизирането му заради некоректната работа на ракетата-носител, съобщиха днес за ТАСС от ракетно-космическия отрасъл.

"Една от версиите на случилото се е разхермитизиране на "Прогрес" в резултат на некоректната работа на третата степен на ракетата-носител "Союз" - е казал той.

progress-m-27m

Контрола на мисята в Русия продължава да се надява, да осъществи контакт с Прогрес М-27М

Събеседникът на руската агенция е пояснил, че според специалистите третата степен на ракетата може да е дала на кораба прекалено голям импулс, заради което може да е бил повреден корпусът му.

Източник: Франс прес, bbc

 

Любопитно

Малцина знаят, че медузите - това са изгубените контактни лещи на кашалотите!:-)

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube