ison-sun2-19-nov-2013Кометата ISON ще е видима дори през деня и от България.

Само допреди два дни повечето учени вещаеха много по-ниска яркост на кометата, което правеше наблюденията й през деня, поне от нашата страна, невъзможни. След кратък "застой" на 25-ти ноември ISON започна да повишава блясъка си, но въпреки всичко тези данни показваха, че небесното тяло няма да е видимо през деня от България и ще достигне само -1 звездна величина (мярка за яркост в астрономията).

Повишаването на яркостта беше потвърдено на пресконференция на НАСА във вторник, където специалистите обявиха още по-голямо засилване на активността на кометата и четворно увеличаване на яркостта й.

Изследванията на нашите учени, които се базират на кадрите от американския сателит за наблюдение на слънчевата активност SOHO C3, показват, че през последните 24 часа ISON е повишила яркостта си близо 43 пъти. Според д-р Филип Фратев още днес в 2 часа през нощта кометата е достигнала -1.5 звездна величина, а това означава, че в ранния следобед ще достигне поне -4.5, т.е. по-ярка от Венера.

За съжаление, по време на достигането на най-голямата си яркост тази вечер, вероятно -7.5м, тя няма да е видима от нашата страна и ще се вижда добре от САЩ.

Текущият блясък беше независимо потвърден и от други учени по света. При такава яркост кометата ще може да се вижда дори през деня, най-добре днес между 14ч. и 16ч., както и утре поне до обед, и от България, но наблюденията ще са затруднени от близостта на небесното тяло до Слънцето.

ison-sun2-19-nov-2013

Кометата ISON заснета на 19 Ноември 2013, в 6:10 EST време от 14инчовия телесков анмиращ се в Marshall Space Flight Center.

Удачен вариант е заснемането на кометата утре сутрин, коментира д-р Фратев. Това се потвърждават и опитите на австралийки астроном, който само преди часове се е опитал да наблюдава ISON на дневна светлина с помощта на телескоп, но слънчевата светлина е засенчвала кометата. Същевременно обаче преди малко в интернет беше разпространена снимка на словашки любител, който е заснел кометата днес след изгрева на Слънцето.

Важното към момента е, че ядрото на кометата е цяло и въпреки появилите се преди няколко дена коментари, то не се е разпаднало. Това дава голямо основание да смятаме, че ще станем свидетели на истинска астрономическа атракция през следващите две седмици, дори и ядрото да се раздроби днес или в следващите 2-3 дена, допълва Фратев.

От обсерватория "Звездно Общество А79" предупреждават, че наблюденията на кометата с помощта на бинокъл или телескоп са изключително опасни и могат да доведат до трайно ослепяване, ако не са взети необходимите предпазни средства и съветват те да бъдат провеждани под ръководството на специалисти от регионалните астрономически обсерватории. Най-удачен вариант е любителите на небесни явления да заснемат кометата.

Източник: Звездно Общество А79

 

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube